Sevginin olmadığı yerde hayat çekiciliğini kaybeder.

24 Ekim 2020 Cumartesi

Kiralanan Taşınmazların Tahliyesi

     Öncelikle,
     Taşınmaz nedir?
     "Gayrimenkul; gayrimenkul mal; bir yerden bir yere taşınması olanaksız (durağan) mallar; Medeni Kanuna göre, taşınmaz mallar, toprak tapu kütüğüne ayrı kaydedilen bağımsız ve sürekli olan haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler." dir. (YILMAZ: Hukuk Sözlüğü (2005), s. 670.).

  • Kiralanan taşınmazların tahliyesi, 2004 s. İcra ve İflas Kanununda düzenlenmiştir.
  • Cebri icra çeşitlerinden cüz'i icra içerisinde yer alır.
  • Cüz'i icra içerisinde ilâmsız icra içerisinde yer alır.
      Cebri İcra -> Cüz'i İcra -> İlâmsız İcra Yolu -> Kiralanan Taşınmazların Tahliyesi

     "Kiralanan Taşınmazların Tahliyesi" yoluna başvuru için aşağıdaki iki sebepten birinin olması gerekli ve yeterlidir.
  1. Kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle (m.269-269d)
  2. Kira süresinin bitmesi sebebiyle (m. 272-275)
      Kiracı, kira bedellerini, kira sözleşmesinde kararlaştırılan tarihlerde ödemiyor, geç ödüyor ve kiraya veren olarak kira bedellerinin ödenmesinin yanı sıra taşınmazın tahliyesini de talep ediyor isek bu yola başvurulur.

     Yapılacak iş, tahliye talepli icra takibi başlatılmasından sonra süreç içerisinde icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açılmasıdır.

     Kiralanan taşınmaz, iş yeri olabileceği gibi mesken de olabilir. Kiralanan taşınmazın, özellikle iş yeri olmasının yanı sıra kira sözleşmesinin yazılı olması durumunda kira sözleşmesinin damga vergisinin yatırılması icra müdürlüklerince aranmaktadır.

     Takip talebinde;
  • Kiracı ile yapılan sözleşme sözlü veya yazılı olmasına rağmen elinizde değil ise borcun sebebi "sözlü kira sözleşmesi" olarak belirtilmelidir.
  • Tahliye talebiniz var ise takip yollarından "Haciz - Tahliye" yolunun seçildiği mutlaka belirtilmelidir. Aksi durumda tahliye davası açılamamaktadır.
      Kiracıya, "Adî Kiraya ve Hâsılat Kiralarına ait Takipte Ödeme Emri" olan "Örnek 13" gönderilir. Bu formda "Ödeme süresi; Türk Borçlar Kanunu 260 gereği, 6 ay veya daha fazla süreli adî kiralarda 30 gün, daha az süreli olanlarında 6 gün..." olduğu yer alır.

       Borçlu kiracı;
  1. Ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde açıkça ve sebepleri ile birlikte İcra ve İflâs Kanunu 62 gereği dilekçe ile veya sözlü olarak icra müdürlüğüne itiraz edebilir,
  2. 7 gün içinde itiraz etmez ise takip kesinleşir.

   Ödeme süresi olan 30 günlük süre, borçlu kiracıya tahliye davası açmak için mutlaka beklenmesi gereken süredir; borçlu kiracı 7 gün içinde itiraz etse bile.
       Ödeme süresi olan 30 günlük süre beklenmeden dava açılırsa, dava reddedilecektir.

       Ödeme süresi olan 30 günlük süre dolmuş ve itiraz edilmemişse, tahliye davası için görevli mahkeme olan icra hukuk mahkemesinde dava açılır.
       Ödeme süresi olan 30 günlük süre geçtikten sonra borçlu kiracı, ödemenin tamamını yapsa bile "mahkeme tahliyeye karar vermek zorunda"dır. Borçlu kiracının ödemeyi yapmış olması ile borçlu kiracıya karşı haciz yoluna gidilemez.

       Borçlu kiracı 7 gün içinde itiraz eder ise, ödeme süresi olan 30 günlük süre dolduktan sonra "itirazın kaldırılması ve tahliye talepli dava" açılır. 
       
       7 gün içinde borca itiraz etmeyen kiracı, icra hukuk mahkemesinde borca itiraz edemez. Mahkeme sadece borçlu kiracının ödeme süresi olan 30 gün içinde kira bedellerini ödeyip ödemediğini inceleyecektir.

Not: Bu paylaşım hak/hakların öğrenilmesi amacı taşımakta olup hukuki iş/işlemler için danışmanlık almanız tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder